Wschodni sękacz - cały z jaj

Kuchnia pochodząca ze wschodu Polski stanowi dla ludzi zagadnieniem nieznanym. Bazuje zatem na kuchni pachnącej świeżością, czyli mówiąc inaczej przepełnionej zapachami i bogatej w świeże pieczywo, wędliny świeże, jajka, sery, z pewnością obrazować się jako zbyt ciężka. A to jednak nie jest prawdą! Prawdopodobnie może tak być podobnie jak w odrębnych rejonach kraju tu na Pojezierzu Suwalskim przyrządza się regionalne specjały i nie tylko z ziemniaczków lub jajek.
Pyszny sękacz jest to główna słodycz kuchni Podlasia, który swoimi korzeniami nawiązuje do kuchni plemion Bałtów, pochodzących z Warmii. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek

Jak wszyscy wiedzą jajka stosujemy niemal do każdej potrawy. Sprawdzone wielokrotnie jaja są to te, które były podstawą przy przyrządzaniu masy na ciasto czy też innych potraw jak np. Jaja Farmio mogą być zdrową i pyszną podstawą stosowaną do regionalnego sękacza. Więcej pomysłów na http://www.farmio.com
Jak zdobyć oryginalny sękacz suwalski?

Gdy raz miał możliwość skosztować regionalny przysmak doskonale orientuje się, że, jak wyśmienity jest to uczta dla podniebienia. Znajdują się amatorzy, którzy kosztują go z dodatkami na słono, mimo,że jest to ciasto słodkawe niż wytrawne.
Niedzisiejsze przepisy przewidują, że to właśnie z takiej jajek czyli kopy 60 żółtek tworzy się perfekcyjny suwalski przysmak. W przepisach na dziś ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to wielkie bogactwo mnóstwa receptur, w głównej mierze podstawą są jajka i ziemniaki.