Co to jest spirulina, co zawiera i jakie są jej pozytywy dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej struktury. Jest na globie już ok. 3 mld lat, dlatego jest jedną z najstarszych odmian istnienia na świecie. Żyje naturalnie w czystych i ciepławych wodach: zbiornikach wodnych, jeziorach, rzekach, źródłach. W ciągu wzrostu spirulina potrzebuje odpowiedniej temperatury i insolacji, więc za najlepsze miejsce do ich rozwoju przyjmuje się Hawaje. 

Źródło: http://www.foodmatters.tv/articles-1/therapeutic-uses-of-spirulina-for-treating-radiation-poisoning


Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik który znajduje się w przyrodzie. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasz organizm nie generuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w proporcjach dużo większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to typ, który ma najsilniejszą koncentrację elementów odżywczych w stosunku do 1 g na świecie.


Jakie są zalety oraz profity brania spiruliny?

Spirulina pozytywnie wpływa nasz układ, szybko się asymiluje. Dla skuteczniejszego efektu wypada zażywać ją przez dłuższy czas, już po pewnym okresie zauważa się efekty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które stanowi najważniejszy budulec. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, dzięki czemu skutecznie oczyszcza krew, wzmacnia produkcję białych i czerwonych krwinek. Spirulina przekłada się również na wzrost energii, minimalizuje przemęczenie, wspiera układ odpornościowy oraz trawienny poprzez pozbywanie się nieprzydatnych rezultatów przemiany materii z ciała. Oprócz tego pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, dlatego łagodzi stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina dowodzi także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania uzasadniają dodatkowo działanie antyrakowe, przez niszczenie komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt.

Skutki uboczne oraz ograniczenia w przyjmowaniu Spiruliny

Dotąd nie zauważono objawów ubocznych brania Spiruliny. Jednak należy zwracać dużą atencję na jakość towaru. Dużo wytwórców, by zmniejszyć jej wartość, dodaje różne dodatki chemiczne i wypełniacze, o których skutkach ubocznych niewiele wiadomo. Jednostki uczulone na jod lub z nadczynnością tarczycy, nie powinny przyjmować morskiego typu spiruliny, tylko słodkowodną. Jednakowo osoby, które są uczulone, na owoce morza i wodorosty. Rekomenduje się także zastopowanie przyjmowania spiruliny w czasie podwyższonej temperatury. Niektóre jednostki rozpoczynające zażywać spirulinę, mogą na początku spodziewać się objawów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia lub gazy. Jest to jednakże całkiem normalny proces oraz występuje u małej liczby osób.