Ketchup, keczup – od pomidora do historii

Historia keczupu sięga XVII wieku. Przyjmuje się, że właśnie wtedy odkryto współcześnie znany nam pod nazwą ketchup, który wpierw był tylko zaprawą do potraw rybnych, stosowaną przez Chińczyków. Niedługo później receptura została przywieziona do Europy, i wypróbowali ją Brytyjczycy. W 1690 r została wymyślona nazwa catchup, później ketchup oraz zostały dodane pomidory, które które miały wzbogacić smak. Dzięki temu wszystkiemu znamy dziś ketchup pod taką nazwą i smakiem.

Bez pomidora nie ma ketchupu
Jak wiemy, pomidor jest warzywem, choć w sensie botaniki kwalifikujemy go jako owoc. Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw które są składnikami wielu dań. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach: suszone pomidory, pomidory w zalewach, sławne smażone pomidory, przecier pomidorowy, pomidory w sosach do pizzy, sos pomidorowy do potraw, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat pomidorowy, pomidorowa, pomidor w wielu potrawach. Krótka lista, pokazuje jak używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Co ważniejsze, jednym z najpopularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup. Na rynku jest mnóstwo producentów ketchupów, a mimo to każdy ma swój ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Pizza, frytki, kebab, grillowanie – ketchup niezbędny!
Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie bez odpowiedniej ilości ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to jedna z najlepszych przypraw w płynie, zamieniająca każde danie.
Sklepy toną w ketchupach
Na półkach spotykamy wiele przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Polscy producenci ketchupu stale wypuszczają na rynek nowości. Konsumenci, czyli każdy z nas z łatwością może ocenić, który ketchup jest smaczniejszy, lepszy. Marka Kotlin znajduje się wśród najpopularniejszych producentów ketchupu, które możemy zobaczyć na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości.Co można powiedzieć o reakcji konsumentów? Jesteśmy przyzwyczajeni do dobrego smaku ketchupów. W 2013 r odnosząc się do badań portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na trzeciej pozycji pośród najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Produktem uwielbianym okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pionierskim tego typu wyrobem Kotlina (szersze informacje). Bogata oferta obfituje w ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot dog jest przypasowany do frytek, zapiekanek. Ketchup to uniwersalny środek na poprawę smaku. To właśnie pomidory to największy sekret sukcesu ketchupu. Przed tym jak wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o ich składzie.