Historia keczupu sięga
XVII wieku. Przyjmuje się, że właśnie wtedy odkryto współcześnie
znany nam pod nazwą ketchup, który wpierw był tylko zaprawą do
potraw rybnych, stosowaną przez Chińczyków. Niedługo później
receptura została przywieziona do Europy, i wypróbowali ją
Brytyjczycy. W 1690 r została wymyślona nazwa catchup, później
ketchup oraz zostały dodane pomidory, które które miały wzbogacić
smak. Dzięki temu wszystkiemu znamy dziś ketchup pod taką nazwą i
smakiem.
Bez
pomidora nie ma ketchupu
Jak wiemy, pomidor jest warzywem, choć
w sensie botaniki kwalifikujemy go jako owoc. Kontrowersja wokół
klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z
najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw które są
składnikami wielu dań. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach:
suszone pomidory, pomidory w zalewach, sławne smażone pomidory,
przecier pomidorowy, pomidory w sosach do pizzy, sos pomidorowy do
potraw, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat pomidorowy,
pomidorowa, pomidor w wielu potrawach. Krótka lista, pokazuje jak
używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Co
ważniejsze, jednym z najpopularniejszych produktów z pomidorów
jest ketchup. Na rynku jest mnóstwo producentów ketchupów, a mimo
to każdy ma swój ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Pizza,
frytki, kebab, grillowanie – ketchup niezbędny!
Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie
bez odpowiedniej ilości ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi
polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek.
Ketchup to jedna z najlepszych przypraw w płynie, zamieniająca
każde danie.
Sklepy
toną w ketchupach
Na półkach spotykamy wiele przetworów
pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy
ketchup. Polscy producenci ketchupu stale wypuszczają na rynek
nowości. Konsumenci, czyli każdy z nas z łatwością może ocenić,
który ketchup jest smaczniejszy, lepszy. Marka Kotlin znajduje się
wśród najpopularniejszych producentów ketchupu, które możemy
zobaczyć na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości.Co
można powiedzieć o reakcji konsumentów? Jesteśmy przyzwyczajeni
do dobrego smaku ketchupów. W 2013 r odnosząc się do badań
portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na trzeciej pozycji pośród
najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając
nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Produktem
uwielbianym okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który
jest pionierskim tego typu wyrobem Kotlina (szersze informacje). Bogata oferta obfituje w
ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do
pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z
pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot dog jest przypasowany do
frytek, zapiekanek. Ketchup to uniwersalny środek na poprawę smaku.
To właśnie pomidory to największy sekret sukcesu ketchupu. Przed
tym jak wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy
etykiety o ich składzie.